THE FOOD WASTE CONCEPT – MORE THAN THE PROBLEM CAUSED BY INADEQUATE FOOD HANDLING

Authors

Keywords:

Food waste, Republic of Serbia, waste, pollution, environment, food.

Abstract

The concept of Food waste is one of the leading topics of the 21st century. It concerns the daily lives of all global residents, as they all contribute to this problem, which often goes by unnoticed and can have much worse consequences than nominally expected. Furthermore, it is indicated that this problem, in its narrower sense, actually represents the consequence of a much more complex problem, and not the cause of local types of environmental pollution itself – bad habits of the population, uneven distribution of food in the world and excessive food production lead to the emergence of environmental risks of global proportions and influence the increased emission of CO2 in the atmosphere, which further contributes to the strengthening and worsening of the greenhouse gas effects and global warming on the environment.

References

Moore, H. B., The Meaning Of Food, The American Journal of Clinical Nutrition, 1997, Vol. 5(1): pp. 77 – 79.

Foti, V. T., Sturiale, L., Timpanaro, G., An Overview Of Food Waste Phenomenon: By Problem To Resource, Quality – Access To Success, SRAC – Societatea Romana Pentru Asigurarea Calitatii, Bucharest, Romania, 2018, Vol. 19, pp. 234 – 237.

www.sdgs.un.org, [датум приступа: 18.11.2022.]

www.fao.org, [датум приступа: 18.11.2022.]

Cameron, E. K., Sundqvist, M. K., Keith, S. A., CaraDonna, P. J., Mousing, E. A., Nilsson, K. A., Classen, A. T., Uneven Global Distribution Of Food – Web Studies Under Climate Change, Ecosphere, ESA – The Ecological Society of America, Washington, USA, 2019, Vol. 10, pp. 1 – 6.

Dou, Z., Ferguson, J. D., Galligan, D. T., Kelly, A. M., Finn, S. M., Giegengack, R., Assessing U.S. Food Wastage And Opportunities For Reduction, Journal of Cleaner Production, Elsevier, Amsterdam, Netherlands, 2016, Vol. 8, pp. 19 – 26.

Grizzetti, B., Pretato, U., Lassaletta, L., Billen, G., The Contribution Of Food Waste To Global And European Nitrogen Pollution, Environmental Science & Policy, Elsevier, Amsterdam, Netherlands, 2013, Vol. 33, pp. 186 – 195.

www.worldwildlife.org , [датум приступа: 18.11.2022.]

Пешић, Р. В., Економика животне средине и природних ресурса, Универзитет у Београду – Пољопривредни факултет, Београд – Земун, 2020, стр. 81 – 96.

Службени Гласник РС, Закон о управљању отпадом бр. 36/2009, 88/2010, 14/2016 и 95/2018 - др. закон – члан 48, Република Србија.

Службени Гласник РС, Правилник о условима хигијене хране бр. 73/2010, Република Србија.

Стевановић, С., Милованчевић, У., Отовић, М., Марковић, Д., Лепосавић, А., Урошевић, Т., Утицај смрзавања у индустријским условима на квалитет јагоде, KGH, Друштво за климатизацију, грејање и хлађење; Савез машинских инђењера и техничара Србије (SMEITS), Београд, 2021, бр. 206, стр. 41 – 44.

www.odnesy.com , [датум приступа: 20.11.2022.]

Марчетић, А., Праксе управљања пољопривредним отпадом у домаћинствима Доњег Срема, Центар за научноистраживачки рад студената, Универзитет у Београду – Технолошко – металуршки факултет, Београд, 2021, стр. 41 – 44.

Djekić, I., Miloradovic, Z., Djekic, S., Tomasevic, I., Household Food Waste in Serbia – Attitudes, Quantities and Global Warming Potential, Journal of Cleaner Production, Elsevier, Amsterdam, Netherlands, 2019, Vol. 229, pp. 44 – 51.

www.planetnatural.com, [датум приступа: 22.11.2022.]

Марковић, Н., Кућни отпад – од проблема до решења, Организација за европску безбедност и сарадњу ОЕБС, Београд, 2009, стр. 81 – 96.

Фетић, М., Скендеровић, И., Улога еколошког образовања у заштити и унапређењу животне околине, Економски изазови, Нови Пазар, 2014, бр. 5, стр. 126 – 128.

Downloads

Published

13-12-2023